Wednesday, August 25, 2010

Kuih Nenas/ Makmur



Version 1 :
Doh tart:

2 ½ cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 ½ sudu besar tepung kastard or 2 sudu tepung jagung
2 sudu besar tepung susu
1 cawan mentega (226 gm)/16 tbs / Cultured European butter / brand Land O Lakes Unsalted pasturized sweet cream & european syle/Kerrygold pure irish butter? Best butter for butter cream is Vital Farms pasture raised butter
1 sudu besar minyak sapi
2 biji kuning telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar gula


Jem nenas:

4 biji nenas muda
2 ½ senduk gula pasir
sedikit esen vanila
Bunga cengkih
Kulit kayu manis
Daun pandan

Hiasan:
Kuning telur


Cara membuat:

Doh;
Pukul mentega, susu, minyak sapi, garam and gula hingga sebati.
Masukkan telur dan vanilla, pukul lagi hingga sebati.
Masukkan tepung yang telah diayak. Gaul hingga sebati dan membentuk doh yang lembut.


Jem Nenas;
Parut nenas. Jangan dibuang airnya.
Masak bersama daun pandan hingga kering sambil dikacau supaya tidak hangus. Setelah kering masukan gula, vanilla, bunga cengkih dan kulit kayu manis. Kacau tanpa henti hingga likat. Angkat dan sejukkan.


Panaskan oven terlebih dahulu pada 150°C/300f
Ambil doh dan tekan pada acuan tart, isikan inti jem yg telah siap tadi, kemudian gulung secara pelahan, letakkan di dalam dulang membakar.
Oles kuning telur pada bahagian atas tart.

Bakar selama 15 minit / sehingga masak.


Version 2 :

Bahan
2 ketul butter charn
3 biji telur
2 s/k esen vanilla
350 gm tepung gandum

Jem Nenas..

boleh dibeli dikedai bahan kueh/kek
atau..
1 biji nenas ] blend dan masak sampai pekat baru + gula
1/2 cawan air ]
1 cawan gula
cinnamon

Bahan Glaze/pengilat
2 kuning telur
2 s/kecil air
pewarna kuning

Cara.
1. Gaulkan butter
2. Masukkan telur dan esen vanilla dan gaul sehingga rata.
3. Masukkan tepung gandum yg telah diayakkan.
4. Gaulkan sehingga rata dan sebati.
5. Gunakan acuan Nestar dan pamkan adunan.
6. Kepalkan jem nenas sebesar biji kurma.
7. Letakkanjem nenas diatas adunan dan gulungkan.
8. Masukkan adunan biskut dalam acuan kertas.
9. Sapukan dengan bahan glaze tadi.
10. Bakar dalam oven suhu 180'C sehingga kuning keemasan atau masak dalam 20 minit.
11. Bila telah masak, sejukkan dan simpan dalam bekas kedap udara.

JEM NENAS

1 biji nenas muda [yg kulit hijau tu]
kupaskan kulit dan buangkan mata...pastu racikkan semua nenas tu kecik sikit. [batang tengah pun pun amik..jangan buang..rugi wooo]

Masukkan dalam blender..+ 1/2 cawan air..kisarkan [JANGAN TAPIS selepas kisar]

Masukkan dalam kuali [kalu boleh gunakan non-stik wok/kuali..kalau tak der..p beli kat COSWAYker..kat GIANT ker..K4 KER..]

Panaskan [masakkan] sehingga agak pekat.

Masukkan 1/2 cawan gula..tambah 1 s/b gula kalau nak manis sikit tapi kak liza rasa dah okey dah tu..

Pastu kacaulah..jangan tinggal sebab dia akan hangus oleh kerana ada gula..

kak liza tidak bubuh pewarna kuning..nanti jem tu lebam..dan juga apa asam limau sebab nenas tu kak liza amik airnya..dah cukup masam dah..original masam sebab nenas tu kan nenas muda..

kacau sehingga agak pekat dari jem nenas yg kita beli [dalam botol tu]..

so bila nak gunakan masukkan dalam pelastik saiz 5' x 7' tu..


yang gebu versi
Tart Gulung Gebu
Kiriman: shima
Hits: 1902 Rating: 6.75 Review: 0
Email this Recipe Print this Recipe
Bahan-Bahan:
150 gm tepung gandum
100 gm tepung jagung
150 gm buttercup/planta
2 biji kuning telur
Intinya:
1 biji nenas
gula secukupnya
pewarna kuning
2 kuntum bunga cengkih
Cara:
Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan buttercup ke dalam mangkuk. Uli perlahan dengan tangan hingga sebati. Masukkan kuning telur dan uli lagi. Tambahkan lagi butter semasa menguli sehingga adunan betul2 lembut dan senang ditekan pada acuan. Setelah siap adunan, tekan pada acuan memanjang dan masukkan intinya. bakar 180C selama 30-40 minit.

Untuk intinya.

Potong nenas kecil-kecil dan kisar halus. toskan airnya hingga kering. masukkan nenas dan bunga cengkih dalam kuali dan masak hingga airnya betul-betul kering. kacau selalu supaya tidak hangus. setelah itu masukkan gula dan pewarna kuning. jika boleh, biarlah rasanya manis. kacau lagi hingga betul-betul kering dan pekat barulah tutup api.

No comments:

Post a Comment