Bahan-bahan
1 gelas gula – untuk dijadikan gula hangus
½ gelas air
½ gelas gula
3 biji telur
1 gelas santan atau susu segar
2 ½ gelas tepung gandum
2 sudu teh soda bikarbonat - hana buh 1sk je
garam sedikit dan butter dua sudu besar-tambah
Cara-cara
Panaskan kukusan.
Ayak tepung gandum bersama soda bikarbonat. Ketepikan.
Untuk membuat gula hangus - masukkkan gula ke dalam kuali masak hingga keperangan, kemudian masukkan air. Kacau sebati, kemudian masukkan butter dan sejukkan sebentar.
Pukul telur dan gula sehingga naik dan kembang.
Masukkan gula hangus dan campuran tepung gandum bersama soda bikarbonat.
Masukkan santan atau susu segar dan gaul rata.
Masukkan adunan kedalam acuan apam atau loyang yang telah dilengser dengan minyak. Kukuskan selama 10 15 minit.
Sejukkan dan keluarkan dari acuan atau dipotong. Sedia untuk dihidangkan.
http://hanamemories.blogspot.com/2010/11/apam-gula-hangus.html
No comments:
Post a Comment