Tepung kek 4cawan
Susu segar 405g / 13 oz
SP 2 Sudu Besar (boleh digantikan dgn ovalete fungsinya sma sebagai pelembut)/1/2 tsp cream of tartar
Gula 2cawan
Telur 2biji
Air 8 Sudu Besar
Baking powder 2 sdt
Warna ikut pilihan
Susu segar 405g / 13 oz
SP 2 Sudu Besar (boleh digantikan dgn ovalete fungsinya sma sebagai pelembut)/1/2 tsp cream of tartar
Gula 2cawan
Telur 2biji
Air 8 Sudu Besar
Baking powder 2 sdt
Warna ikut pilihan
CARA CARANYA
1. Ayak tepung- baking powder.
2. Pukul SP ,telur,air ,gula sampai jd wrn putih.
3. Masukan tepung berselang seli n susu sampai habis
( kacau guna senduk kayu)
4. Rehat selama 30 min
5. Bila cukup 30 min kacau sekali lg
6. Panaskan air n api yg kuat bl didih perlahankan api.
7. Mskn adunan dlm acuan n kukus
( dengan adunan diatas kita akn dpt 25 bekas @acuan...)
1. Ayak tepung- baking powder.
2. Pukul SP ,telur,air ,gula sampai jd wrn putih.
3. Masukan tepung berselang seli n susu sampai habis
( kacau guna senduk kayu)
4. Rehat selama 30 min
5. Bila cukup 30 min kacau sekali lg
6. Panaskan air n api yg kuat bl didih perlahankan api.
7. Mskn adunan dlm acuan n kukus
( dengan adunan diatas kita akn dpt 25 bekas @acuan...)
P/s biji2 hitam bole buat guna bijan hitam
http://babab.net/out/resepi-apam-mekar-comel-special.html
http://gojesme.blogspot.com/2014/05/resepi-apam-mekar-gebu-gebasss.htmlhttp://www.dianasdesserts.com/index.cfm/fuseaction/recipes.recipeListing/filter/dianas/recipeID/1137/Recipe.cfm
No comments:
Post a Comment