Bahan A (Inti Kelapa SerbaGuna)
I guna balance inti Kuih Koci je or this is the standard resipi:
- 1 biji kelapa parut putih
- 1 cawan air (secukupnya)
- 1 ketul gula nipah (120g)
- 3/4 cawan gula merah
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu besar tepung gandum
- 3 helai daun pandan
- sedikit garam
Cara-Cara (Untuk Inti)
- Masukkan gula nipah, nipah merah, daun pandan, garam dan sedikit air.Masak hingga gula larut.
- Masukkan kelapa parut, gaul rata (tambah air jika perlu) masukkan gula pasir (jika perlu)ikut selera.
- Taburkan tepung gandum dan masak hingga Inti Kelapa kelihatan seperti gambar di atas (refer post Kuih Tepung Bungkus)
Bahan B (Kuih Dadar/Crepe)
*good for 10 crepes. Nak more, double it the ingredients
- 1 cawan tepung gandum
- 1 cawan air
- 1/2 cawan santan
- 1 biji telur
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu besar minyak masak
- sedikit garam
- Sedikit pewarna hijau dengan perasa pandan
- 2 helai daun pandan
- Optional but nak kasi hitam, tambah kicap hitam
Cara-Cara
- Satukan semua bahan b ke dalam pengisar.Kisar halus.Kemudian tapiskan.Rehatkan adunan selama 10 minit
- Panaskan non stick pan, oleskan dengan sedikit minyak.
- Tuang adunan kuih ketayap angaran 1 senduk, ratakan ke selurahan pan.Biarkan selama beberapa minit hingga crepe masak (guna api kecil sahaja).Tak perlu terbalikkan crepe.Kaedah sama seperti roti jala
- Kemudian angkat crepe.Ulang proses hingga adunan habis
- Letakkan Inti Kelapa secukupnya.Kemudian gulung dengan kemas.Kuih Ketayap siap.Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment