Butter Cake Recepie
250gm Tepung Kek
250gm Butter
250gm Gula Custor (dikurangkan supaya kurang manis dalam 200gm)
200gm Telur ( or 3 biji telur gred A)
1 tsp esen vanilla
80ml susu(air sejuk) - tak nak pun tak per.. just untuk lebih moist
caranya:
1. pukul butter & gula sampai kembang n masukkan telur, pukul lagi.
2. gunakan spatula, masukkan tepung dan kacau hingga rata.
3. masukkan esen vanilla dan susu.
3. Bakar dalam 150-160 C selama 1 jam
petua :
1. esen vanilla seelok-eloknya masuk selepas tepung supaya rasanya tak hilang
2. Bakar lebih lama dengan suhu rendah akan membuatkan kek lebih tahan lama
Sue Ixora October 30 at 4:55am Report
Butter Cake Recepie
250gm Tepung Kek
250gm Butter
250gm Gula Custor (dikurangkan supaya kurang manis dalam 200gm)
200gm Telur ( or 3 biji telur gred A)
1 tsp esen vanilla
80ml susu(air sejuk) - tak nak pun tak per.. just untuk lebih moist
caranya:
1. pukul butter & gula sampai kembang n masukkan telur, pukul lagi.
2. gunakan spatula, masukkan tepung dan kacau hingga rata.
3. masukkan esen vanilla dan susu.
3. Bakar dalam 150-160 C selama 1 jam
petua :
1. esen vanilla seelok-eloknya masuk selepas tepung supaya rasanya tak hilang
2. Bakar lebih lama dengan suhu rendah akan membuatkan kek lebih tahan lama
Fondant Recepie
1 sudu geletine
3 sudu makan air
1 sudu glycerin
3 sudu glucose syrup
750gm gula custor
caranya:-
1. Masukkan geletine dan air dalam satu mangkuk. double boil sambil masukkan glycerin dan glucose syrup. dounle boil.
2. gula diayak dahulu, masukkan campuran geletine tadi n uli sehingga lembut..
No comments:
Post a Comment