500 gm pisang yg telah dilenyek
150 gm tepung gandum
50 gm gula ( 1/4 cup = 1 3/4 ounces = 50 grams)
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
sedikit garam
Bahan-bahan :
(2 piring penuh)
2 cawan pisang lenyek
1 cawan gula pasir @ gula castor
1 penutup sodabikarbonat (1 sudu makan)
1 sudu kecik baking powder
3 cawan tepung gandum
1 sudu tepung jagung utk rangup
1 sudu besar susu tepung ( optional )
1/2 sudu kecik garam
Cara-cara :
Dlm mangkuk, campur pisang lenyek bersama gula. Sedikit garam.dan gaul biar gula larut. Ayak soda bicarbonate. Baking powder dgn penapis teh ke dalam campuran pisang.gaul rata2.Pastu masukkan susu; tepung.tambah sedikit lg tepung jika adunan masih lembik.
panaskan minyak yg banyak, lalu jemput2kan adunan bulat2 kedalmnya. goreng dgn api sederhana supaya dlm nya masak.bila kulit luar nmpak garing bleh lah diangkat. Jangan lembik sangat tepung. Extra tepung jagung jadi cekodok rangup
No comments:
Post a Comment