Tuesday, February 11, 2014
Cocktail Custard Pudding
Cocktail Custard Pudding
Resipi : Che CT
Bahan Puding:
1 cawan tepung kastard
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula pasir
Cara membuat puding:
1. Larutkan gula pasir bersama air, susu cair dalam periuk dan kemudian masukkan tepung kastard. Kacau rata dengan senduk kayu hingga tidak berketul.
2. Masak di atas api yang sederhana dan kacau selalu sehingga menjadi pekat dan berkilat.
3. Tuang ke dalam bekas acuan atau pun loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu supaya mudah untuk mengeluarkan puding itu nanti.
4. Biarkan hingga puding sejuk sedikit kemudian simpan dalam peti sejuk.
Bahan Kuah Cocktail:
1 tin susu cair
1 tin mix fruits cocktail
1 1/2 tin air masak
4 sudu besar gula pasir
Cara membuat kuahnya:
1. Campurkan semua bahan kedalam periuk.
2. Kacau sebentar dengan api yang kecil untuk melarutkan gula - tak perlu hingga mendidih.
3. Tutup api dan tuang dalam bekas bersih. Setelah sejuk masukkan dalam peti sejuk.
4. Hidang puding bersama kuah cocktail dalam keadaan sejuk.
http://www.sitidelima.net/2012_08_01_archive.html
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment