Sunday, October 13, 2019

Kuih Koci Pulut Hitam

https://www.rasa.my/resipi-kuih-koci-pulut-hitam-sedap-mudah-nak-buat/


BAHAN INTI:
  • 2 biji kelapa
  • 1 cawan gula merah
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 sudu teh garam
  • 2 cawan air
  • 2 helai daun pandan
  • 2 sudu makan tepung gandum
CARA MASAK INTI:
1. Satukan kesemua bahan ( kecuali tepung gandum) dan masak sampai hampir kering.
2. Kemudian masukkan tepung. Kacau rata.
3. Setelah inti kering, padamkan api. Setelah sejuk, cubit inti dan bulat-bulatkan.
NOTA: Jika suka inti manis, lebihkan gula.
BAHAN DOH KOCI:
  • 100gm pulut hitam (rendam semalaman & kisar dengan air)
  • 500gm tepung pulut /glutinous rice flour
  • 3 sudu makan tepung gandum
  • Air secukupnya
CARA ADUN DOH:
1.Tapis pulut hitam yang dikisar tadi untuk dapatkan patinya. Kalau nak muda,h guna je tepung pulut hitam tapi rasanya akan jadi lain. Maka ikut citarasa masing-masing.
2.Kemudian campurkan dengan bahan-bahan lain. Uli hingga menjadi doh. Tekstur doh seakan nak buat onde-onde ( buah melaka).
 BAHAN SANTAN:
  • 1/2kg santan
  • 2 cawan air
  • 1 sudu teh garam (kalau suka masin lebihkan jumlahnya)
  • 3 sudu makan tepung jagung
  • 3 sudu makan tepung beras
CARA MEMASAK:
1. Satukan kesemua bahan dalam periuk. Kacau sebati.
2. Kemudian masak guna api sederhana hingga pekat.

BAHAN LAIN:
  • Daun pisang secukupnya – bersihkan dan potong empat segi
CARA PENYEDIAAN KUIH KOCI:
1. Didihkan air dalam periuk dan siapkan daun pisang.
2. Ambil doh dan letak inti yang telah dibulat-bulatkan. Masukkan doh ke dalam air mendidih.
3. Setelah doh timbul, toskan dan letak ke dalam adunan santan yang dah dimasak tadi.
4. Golek-golekkan doh dalam santan hingga rata dan bersalut.
5. Letak doh koci atas daun pisang.
6. Bungkus dengan elok dan buat hingga habis adunan.

No comments:

Post a Comment