Sunday, October 13, 2019

Putu Piring

https://cikmatahariku.blogspot.com/2015/02/cara-buat-putu-piring-asli-tradisional.html

Bahan-bahan Buat Putu Piring Asli Tradisional Yang lembut dan Sedap
(Dapat menghasilkan sekitar 15 keping putu piring)
  • 2 cawan tepung beras
  • 3/4 sudu garam
  • 150ml air panas
  • 1/2 cawan kelapa parut (ambil yg putih sahaja dan gaul dengan 1/2 sudu teh garam)
  • 1/2 cawan gula melaka,diparut
  • 5-6 helai daun pandan
  • kain muslin (kain putih jarang berukuran 6-8inci persegi)
  • Daun pisang digunting 2inci persegi
Cara-membuat Putu Piring Asli Tradisional Yang lembut dan Sedap
  • Tepung beras digoreng tanpa minyak selama 5 minit. Kemudian ayak dan biarkan sejuk.
  • Campurkan garam dengan air panas dan daun pandan.Biar sebentar untuk mendapatakn bau pandan. 
  • Renjis-renjiskan pada tepung. Gaulkan supaya dapat hasil seperti serbuk roti. seeloknya gunakan air panas.
  • Panaskan pengukus.Griskan acuan putu dgn sedikit minyak.Tabur sedikit tepung , kemudian sedikit gula merah. Tambah sedikit tepung lagi diatasnya. 
  • Letakkan kain muslin diatasnya dan telangkupkan acuan pada pengukus (elok guna pengukus khas.) 
  • Biarkan selama 3-4 minit dan angkat acuan.Biarkan putu dalam kain muslin selama kira-kira seminit lagi sebelum kain dan putu diangkat.
  • Buka kain muslin dan letakkan sedikit kelapa parut yang telah digaul dengan sedikit garam. Letakkan daun pisang di atasnya dan terbalikkan putu.
  • Sedia untuk dihidang dan disantap.
Selamat mencuba kepada peminat putu piring tradisional..:)

No comments:

Post a Comment